print deze pagina

 

Cannabis - de plant


De cannabisplant is een eenjarige plant. Ze komt van oorsprong uit een warmer klimaat, met India, Afghanistan en China als landen van herkomst. Cannabis sativa L is de Latijnse naam van de plant en ze behoort tot de plantenfamilie Cannabaceae. Cannabis is bij veel mensen beter bekend onder de naam hennep. Cannabis heeft één naaste verwant: de Humulus Lupulus, oftewel de hop, wat een hoofdingrediënt van bier is.

De plant kent mannelijke en vrouwelijke planten, elk met een eigen manier van bloeien. In het Nederlandse klimaat groeit de plant van eind april tot eind juli en kan daarbij 2 tot 3 meter hoog worden. Hierna bloeit de plant en stopt de groei. Na bevruchting volgroeien de zaden en sterft de plant af.

Inhoud


De cannabisplant is multifunctioneel. De plant werd eeuwenlang geteeld vanwege de vezels die in de stengels van de plant voorkomen. In de hoogtijdagen van de Nederlandse scheepvaart, in de 17e eeuw, werden de schepen waterdicht gemaakt met hennepvezels. Ook de meeste scheepstrossen werden hiervan gemaakt. Nog steeds wordt in Europa en ook in Nederland hennep verbouwd om z’n ijzersterke vezels die onder meer worden toegepast in de auto-industrie.

Wat de cannabisplant bijzonder maakt, zijn de unieke chemische stoffen die het bevat: de cannabinoïden. Tot nu toe zijn er al meer dan 60 verschillende cannabinoïden in de plant gevonden. De bekendste daarvan is tetrahydrocannabinol, THC. Deze stof heeft een geestverruimende werking die door de meeste gebruikers als zeer aangenaam wordt ervaren. Daarnaast bevat de plant ook cannabidiol (CBD). Momenteel wordt op uitgebreide schaal wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het mogelijke gebruik binnen de geneeskunde van deze en andere cannabinoïden. Deze zogenaamde inhoudsstoffen worden door de plant aangemaakt in harsklieren die in de gehele plant voorkomen. Het meest komen ze echter voor in de bloemtoppen. De inhoudsstoffen komen volledig vrij wanneer de cannabishars wordt opgewarmd tot een temperatuur van ongeveer 180 ºC.