print deze pagina

 

Cultuur

Rondom de teelt en het gebruik van cannabis is in de laatste 40 tot 50 jaar een eigen subcultuur ontstaan. In Nederland is het gebruik van cannabis sinds de jaren zeventig echter gedoogd en daardoor sociaal meer geaccepteerd geworden. Het mainstream worden van cannabis zorgde ervoor dat het zijn exclusieve status verloor en de subcultuur, die geassocieerd werd met cannabisgebruik, verdween. Het kweken van cannabis is daarentegen altijd verboden gebleven en dus blijft dit het domein van een kleine subcultuur. Ondertussen zijn ook growshops ontstaan die de uitrusting verkopen die nodig is om cannabis te kweken.

De kennis die aanwezig is bij kwekers in deze subcultuur is gebaseerd op jarenlange ervaring. Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de correcte procedures voor het kweken van cannabis. Zelfs bij gidsen voor thuiskwekers ligt de nadruk op het verstoppen van de activiteiten in plaats van op belangrijke punten, zoals het kweken van cannabis zonder gebruik van illegale pesticiden.


De naam

Zoals veel stoffen die de geest beïnvloeden, heeft ook cannabis vele namen. Wiet, marihuana en hennep zijn het meest bekend. In Nederland wordt het woord 'nederwiet' vaak gebruikt voor een sterke soort cannabis die de afgelopen decennia ontwikkeld is door Nederlandse kwekers.

Hennep is een woord dat vaak met de cannabisvezel wordt geassocieerd. Marihuana wordt vaak gebruikt in Spaanstalige gebieden in de wereld. Andere bekende benamingen zijn hash of hasjiesj, waarmee een extract wordt bedoeld van de cannabisplant. De THC-rijke hars wordt afgescheiden van de rest van de plant, waardoor hash normaal gesproken een hoger THC-gehalte heeft dan normale cannabis.